Porady

Bezbutlowe dystrybutory wody – rodzaje i charakterystyka. Dlaczego warto zrezygnować z plastiku?

Dystrybutory wody potrzebne są w rozmaitych miejscach użyteczności publicznej. Spotkamy je w przychodniach, biurach, urzędach czy hotelach. Wciąż przodują wśród nich te w wersji z butlą. W dobie rosnącej świadomości ekologicznej, warto zrezygnować z plastikowych pojemników i zastąpić je zdrowszymi dla ludzi i natury alternatywami. Jak się okazuje, taka zmiana to także korzyść dla naszego portfela.

Niniejszy artykuł wskaże zalety, jakie mają dystrybutory bezbutlowe do wody. Poprosiliśmy o opinię specjalistów z Gastrosklep.pl, którzy przedstawią charakterystykę oraz sposób działania tych niezwykle praktycznych urządzeń.

Rodzaje dystrybutorów wody

Rynek oferuje dwa podstawowe typy dystrybutorów do wody. Rodzaje te różnią się sposobem budowy i zasadą działania.

Dystrybutory butlowe

Spotykane w przychodniach, urzędach i biurach, nadal wiodą prym wśród dystrybutorów na polskim rynku. Czy słusznie?

Dystrybutory butlowe działają w oparciu o duże galony wody umieszczane u szczytu konstrukcji dozującej. Ich rola sprowadza się do podawania wody, schładzania jej i podgrzewania.

Tego typu urządzenia często stawiane są w roli alternatywy do wody butelkowanej. Owszem, galon 5 litrowy należy wymienić rzadziej, niż butelkę o pojemności 1,5 litra, jednak należy sobie uczciwie powiedzieć, że zastępowanie jednego plastikowego pojemnika, innym nie może być traktowane jako rozwiązanie bardziej ekonomiczne i ekologiczne.

Woda podawana w dozownikach tego typu jest zwykle wodą źródlaną, której walory nie różnią się specjalnie od tej płynącej z naszych kranów.

Dystrybutory bezbutlowe

Dystrybutory bezbutlowe pracują w oparciu o wodę pitną pochodzącą z wodociągów. Tym, co wyróżnia je na tle poprzednio omawianej grupy, jest fakt, że maszyny te mają zdolność do oczyszczania wody kranowej oraz poprawiania jej walorów jakościowych i smakowych.

Dystrybutory te wykorzystują zjawisko odwróconej osmozy i system skutecznych filtrów, które często można samodzielnie wymienić bez konieczności wzywania serwisu.

Co więcej, urządzenia te eliminują konieczność zmieniania butli, ich składowania, a także pozwalają na ograniczenie produkcji odpadów plastikowych.

Dystrybutor wody bezbutlowy – jak to działa?

Większość dystrybutorów pozbawionych butli zbudowana jest według podobnego schematu. W odpornej na uszkodzenia obudowie zamknięte są filtry oraz elementy służące transportowi cieczy oraz wywołujące odpowiednie ciśnienie.

Dystrybutor wody i napojów, podblatowy, 30 l/h | Soda 30

Budowa dystrybutora do wody

Za znakomitą jakość wody produkowanej przez dystrybutory bezbutlowe odpowiada system filtracji, skutecznie oczyszczającej wodę z pierwiastków i związków, które mogą psuć jej walory.

W urządzeniu tym znajdziemy filtry, które odpowiedzialne są za oczyszczanie wody z niepożądanych elementów. Zwykle w dystrybutorach bezbutlowych umieszcza się filtr wstępny i zasadniczy oraz filtry węglowe.

Poza dozowaniem wody, rolą dystrybutorów jest także podnoszenie i obniżanie temperatury cieczy. Wyposaża się je zatem w bojler i schładzacz. Niektóre modele posiadają także zdolność produkcji wody gazowanej, dzięki wbudowanemu mieszalnikowi oraz możliwości zamontowania butli z CO2.

Zasada działania dystrybutora bezbutlowego

System filtrów zamontowanych w dystrybutorach podłączanych do sieci wodociągowej działa w oparciu o wielostopniową, odwróconą osmozę. Dzięki temu woda pozyskiwana z urządzenia jest smaczna i krystalicznie czysta.

Czym jest osmoza? Jest to spontanicznie zachodzący proces przenikania rozpuszczalnika z roztworu o niższym stężeniu do tego, w którym stężenie jest wyższe. Zjawisko to zachodzi poprzez membrany półprzepuszczalne. Krótko mówiąc, polega to na tym, że woda przepłynie w kierunku roztworu, w którym znajduje się więcej jakiejś innej (poza wodą) substancji. Roztwory dążą bowiem do równowagi osmotycznej, czyli wyrównania stężeń.

Na czym zatem polega odwrócona osmoza? Projektanci filtrów stosowanych w dystrybutorach bezbutlowych wykorzystali zasadę osmozy, by oczyszczać wodę z zanieczyszczeń. Skoro jednak osmoza polega na przepływaniu rozpuszczalnika w kierunku cieczy bardziej stężonej, a nie odwrotnie, należy wymusić odwrócenie tej sytuacji.

Na skutek przyłożenia do membrany określonego ciśnienia, następuje przepływ w przeciwną do osmozy stronę, a więc rozpuszczalnik z roztworu o wyższym stężeniu przepływa w stronę cieczy o niższej zawartości różnych substancji. W ten sposób uzyskujemy wodę oczyszczoną i wyjątkowo smaczną.

Obsługa dystrybutora bezbutlowego

Korzystanie z tego typu urządzeń jest niezwykle proste. Dystrybutor podłącza się do źródła wody. Po uruchomieniu maszyny, ciecz trafia do systemu filtracyjnego, gdzie poddawana jest odwróconej osmozie.

Oczyszczona w ten sposób woda przepływa następnie do układu grzewczo-chłodzącego, gdzie jej temperatura jest dostosowywana do nadanej przez użytkownika. W zależności od preferencji, dystrybutor schładza ciecz bądź ją podgrzewa. W niektórych modelach możliwe jest także przygotowanie wody w wersji z gazem.

W dalszej kolejności ciecz trafia do kranu, a stamtąd dozowana jest do naczynia. Krystalicznie czysta woda za naciśnięciem guzika.

Niebezpieczny plastik

Powszechne stosowanie dystrybutorów butlowych przyczynia się do zwiększonej produkcji odpadów plastikowych.

Plastik, mimo że bardzo praktyczny i przydatny w wielu dziedzinach – od przemysłu spożywczego, poprzez meble, po medycynę, posiada szereg wad. Z tego względu ograniczanie jego produkcji i wykorzystania stało się niezwykle istotnym zagadnieniem w skali globalnej.

Odpady na plaży, zanieczyszczenie plastikiem.

Plastik a środowisko naturalne

Problem zanieczyszczenia Ziemi plastikiem jest realny i bardzo poważny. Na co dzień nie zdajemy sobie sprawy z tego, jakie konsekwencje ekologiczne mają, pozornie banalne decyzje. Sącząc przez słomkę orzeźwiający napój, czy pakując każdy drobiazg w sklepie do kolejnej foliówki rzadko zastanawiamy się nad tym, co dzieje się z tymi przedmiotami, gdy przestają być nam potrzebne.

A odpowiedź jest druzgocąca. Plastik dosłownie wypełnia oceany. Co roku trafia tam nawet 12 milionów ton odpadów z tworzyw sztucznych! Szacuje się, że do 2050 roku ilość plastiku w oceanach przekroczy ilość ryb! Obecnie waga plastiku w oceanach to 150 milionów ton.

Plastik w oceanach zabija organizmy wodne, przyczynia się do degradacji siedlisk, a także powoduje ogromne koszty dla ludzi. Odpady te generują straty finansowe branż związanych z rybołówstwem oraz turystyką.

Jedynie 5% wartości opakowań z tworzyw sztucznych jest poddawanych recyklingowi. Pozostała część trafia na wysypiska, a w konsekwencji do mórz i oceanów.

Plastik a zdrowie ludzkie

Coraz częściej mówi się o negatywnym wpływie związków uwalniających się z plastiku na ludzki organizm. Powszechne stosowanie plastikowych opakowań, przede wszystkim butelek, wiąże się ze szkodliwym oddziaływaniem zawartych w nich substancji na przykład na układ wydzielania wewnętrznego.

Jak wykazali badacze z Orb Media and State University of New York atFredonia, w ponad 90% wód butelkowanych (w opakowaniach z tworzyw sztucznych) znajduje się mikroplastik. Do wody przedostaje się mnóstwo szkodliwych substancji, które oddziałują na cały organizm, przyczyniając się do zachorowań na depresję, otyłość, nowotwory czy choroby wątroby. Szczególnie szkodliwe są: bisfenole, antymon, aldehyd mrówkowy i aldehyd octowy.

Warto również podkreślić, że pod wpływem światła słonecznego i ciepła z otoczenia w butlach plastikowych często dochodzi do namnożenia się bakterii i grzybów. Drobnoustroje te mogą przyczynić się do wystąpienia szeregu dolegliwości ze strony układu pokarmowego, a także poważnie zagrozić naszemu zdrowiu.

Dystrybutor bezbutlowy – dlaczego warto?

Poza wymienionymi powyżej argumentami, które przemawiają przeciwko stosowaniu plastikowych pojemników, w dystrybutorach bezbutlowych drzemie wiele innych, praktycznych zalet.

Komfortowe

Dystrybutor bezbutlowy to przede wszystkim urządzenie niezwykle wygodne. Nie musimy dźwigać nieporęcznych butli i notorycznieichwymieniać. Dystrybutor wystarczy podłączyć do źródła wody. Eliminujemy także konieczność magazynowania butli, do czego zobowiązuje nas umowa z dostawcą urządzenia.

Ekonomiczne

Decydując się na dystrybutor bezbutlowy nie jesteśmy zobligowania do podpisywania kontraktu na stałą dostawę nowych galonów. Nie ponosimy kosztów administracyjnych oraz tych związanych z przechowywaniem pojemników.

Jedyne, czego potrzebujemy, to źródło wody, a zatem podłączenie do tej wodociągowej, już dostępnej w lokalu. Wyprodukowanie jednego litra wody przez dystrybutor bezbutlowy jest niezwykle tanie – kosztuje bowiem jedynie 4 grosze.

Urządzenie gwarantuje błyskawiczny zwrot inwestycji. Sprzyjają temu, wspomniane niskie koszty użytkowania oraz wysoka efektywność maszyny. Dystrybutor w ciągu godziny potrafi wyprodukować 30-140 litrów wody – w zależności od modelu.

Smaczna i zdrowa woda

Jak wspomnieliśmy, woda produkowana przez dystrybutory butlowe poddawana jest procesowi filtrowania. W wyniku tego zostaje oczyszczona z niepożądanych związków i pierwiastków.

Jakość wody płynącej w wodociągach zależy w dużej mierze od kondycji rur, z których do cieczy może się przedostawać wiele związków. Z tego względu wodę kranową warto przegotować lub przefiltrować.

Odwrócona osmoza stosowana w dystrybutorach nie posiadających butli, pozwala na skuteczne eliminowanie z wody związków, które mogą pogarszać jej jakość i smak.

Praktyczne

Dystrybutory bezbutlowe zajmują niewiele miejsca, a ich obsługa jest banalnie prosta. W zależności od modelu, stawiamy je na podłodze bądź na blacie.

Dystrybutory nablatowe (napulpitowe) pozwalają na wygodne umieszczenie ich na stole na przykład w trakcie konferencji. Przydadzą się w firmach cateringowych, niewielkich biurach czy hotelach.

Dystrybutor podblatowy idealnie sprawdzi się w kuchni restauracji, hotelu czy baru. Świeża, filtrowana woda to idealny punkt w menu, który przyciągnie zwolenników zdrowego odżywiania i ekologii.

Dystrybutor wody i napojów, napulpitowy, 90 l/h | Soda 90 | Mijar

Dodatkowe funkcje

Poza modelami podstawowymi, istnieją także dystrybutory bezbutlowe oferujące dodatkowe możliwości. Niektóre pozwalają na przygotowanie wody gazowanej oraz kolorowych napojów w różnych smakach. Taką maszyną jest na przykład dystrybutor do wody Soda Drink, dzięki któremu chęć serwowania wody z bąbelkami już nie wymaga inwestowania w nieekologiczne i nieekonomiczne plastikowe butelki.

Bezbutlowe dystrybutory do wody to znakomite rozwiązanie zarówno dla gastronomii, jak i innych instytucji, oferujących wodę swoim klientom. Bezpieczeństwo i wysoka jakość wody, idąca w parze z wysoką wydajnością procesu oraz szybkim zwrotem inwestycji sprawiają, że rozwiązanie to jest zdecydowanie warte rozważenia.

Dla kogo dystrybutory bezbutlowe?

Dystrybutory bezbutlowe to znakomite rozwiązanie dla miejsc użyteczności publicznej. Higieniczne, proste w obsłudze i tanie w eksploatacji, pozwalają oferować wodę o doskonałych parametrach.

W urządzenia tego typu z pewnością warto zainwestować w przychodniach, urzędach, szkołach i szpitalach. Dystrybutory nablatowe to idealne rozwiązanie dla branży HoReCa – świetnie sprawdzą się podczas konferencji czy hotelowych śniadań.

Urządzenia w wersji stojącej wolno, a także podblatowe dystrybutory do wody to rozwiązanie dla zakładów gastronomicznych i miejsc użyteczności publicznej.

Warto pamiętać, że według Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów mówi, pracodawca jest zobowiązany do udostępniania zatrudnionym napojów:

  • w sytuacji, gdy temperatura przewyższa 25°C lub jest niższa od 10°C – przy pracy na zewnątrz;
  • gdy temperatura przekroczy 28°C – w przypadku wykonywania obowiązków w pomieszczeniach;
  • zimą, gdy wskaźnik siły chłodzącej powietrza (WCI) wynosi więcej niż 1.000;
  • w przypadku wykonywania pracy fizycznej.

Dystrybutory do wody to urządzenia bardzo praktyczne i potrzebne w wielu miejscach. Z zamontowania maszyny skorzystają zarówno firmy prywatne, jak i obiekty użyteczności publicznej. Dystrybutory bezbutlowe okazują się rozwiązaniem o wiele bardziej proekologicznym, a także pozwalają na uzyskanie wody niskim kosztem, przypominamy – 4 grosze za litr. Co więcej, urządzenia te poprawiają jakość serwowanej wody, oczyszczając ją ze zbędnych związków i minerałów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *