Porady

Projekty technologiczne dla gastronomii – gdzie i za ile?

projekt technologiczny

Łatwo jest otworzyć restaurację jakich w naszym mieście są dziesiątki. Łatwo też podpatrzeć pomysły konkurencyjnych lokali czy naśladować światowe trendy. Jednak czy da nam to gwarancję dobrego prosperowania lokalu w przyszłości? Odpowiedź jest prosta: nie. Ważnym jest utrzymanie się na tym trudnym i konkurencyjnym rynku, który już po kilku miesiącach zweryfikuje błędne decyzje. Najważniejszym zadaniem przyszłego restauratora jest przewidzenie czy moja gastronomia znajdzie odbiorców, czy jest popyt na to, co chcę zaoferować klientom? Czy proponuję coś, czego brakuje w najbliższym sąsiedztwie, czy trafiłem w niszę?

Projekt technologiczny – co to takiego?

Obiekt gastronomiczny to miejsce publiczne, dlatego musi on spełniać wiele norm prawnych i wymogów technicznych. Niedopełnienie ich, określonych np. przez Sanepid, może skończyć się zablokowaniem możliwości wystartowania inwestycji. Dlatego tak ważnym etapem jest stworzenie projektu technologicznego. Projekt obiektu gastronomicznego zawiera szczegółowe wytyczne, dotyczące ilości, rodzaju i lokalizacji pomieszczeń, odpowiedniego wyposażenia, a także zarządzania mediami (woda, ścieki, energia, gaz). Opracowanie projektu gastronomicznego to nie tylko wymóg do Sanepidu, ale także jest znakomitym ułatwieniem, ponieważ pozwala precyzyjnie oszacować koszty i zaplanować niezbędne działania, co ostatecznie przekłada się na bardziej trafione decyzje zakupowe i projektowe. Ponieważ sporządzenie projektu technologicznego lokalu gastronomicznego nie należy do spraw łatwych, nie jest to temat do „ogarnięcia samemu”, warto skorzystać z pomocy profesjonalistów, którzy doskonale znają obowiązujące normy i przepisy, a także posiadających kwalifikacje potrzebne do wcielenia projektu w życie. Biura projektowe takie jak gastrodesign.pl zadbają o prawidłowe rozmieszczenie wszelkich przyłączy, rozplanowanie i uruchomienie ciągów wentylacyjnych, a także w niektórych przypadkach doradzą, zamontują sprzęty gastronomiczne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *